Home / TIPS /

8 TINDAKAN PENGANTIN YANG MEMENINGKAN JURUGAMBAR

8 TINDAKAN PENGANTIN YANG MEMENINGKAN JURUGAMBAR

December 4, 2015 @ 6:40 pm
by azizanaziz
in TIPS
Comments are off for this post.

8TINDAKAN

[ut_animate_image image=”http://azizanaziz.com/wp-content/uploads/2015/12/FEDbanner.jpg” link=”http://www.azizanaziz.com/ebookpercuma” effect=”fadeIn” align=”center” target=”_blank”]
Sertai channel telegram untuk lebih banyak tips fotografi: www.telegram.me/tipsfoto

[mashshare]

1) MINTA TIRU HASIL KERJA JURUGAMBAR LAIN
Biasanya bakal pengantin akan buat survey terlebih dahulu untuk jurugambar yang mereka minat. Tetapi jika jurugambar yang mereka minat ini tiada kekosongan slot atau mengenakan harga pakej diluar kemampuan, mereka akan mencari jalan alternatif iaitu meminta jurugambar lain meniru hasil kerja (cara shooting dan/atau editing) jurugambar yang mereka minat tadi. Lebih menyedihkan lagi ada jurugambar yang sanggup menerima tempahan ini kerana tidak mahu terlepas ‘job’. Perbuatan ini berisiko kerana jurugambar tersebut mungkin tidak mampu menghasilkan gambar seperti yang dijanjikan dan ini akan mengakibatkan perbalahan di kedua-dua pihak pengantin dan jurugambar. Kepada bakal pengantin, elakkan sama sekali meminta perkara sebegini kepada jurugambar perkahwinan kerana ia akan merugikan anda dikemudian hari. Kepada jurugambar, pastikan pengantin memilih anda atas kemampuan anda menghasil karya yang tersendiri, dan bukannya kemampuan anda meniru jurugambar lain.

2) MINTA DISKAUN UNTUK PAKEJ PROMO
Dalam pakej promo, jurugambar akan memberi potongan harga dari pakej yang sedia ada ataupun memberi free gift tanpa membuat sebarang penambahan harga. Diskaun tambahan memberi kesan kepada jurugambar dari segi kos yang terpaksa ditanggung yang mana kos ini tidak berubah samada pakej itu pakej biasa atau promo.  Pakej promo selalunya terhad kepada beberapa pasang pengantin sahaja jadi jurugambar sepatutnya tidak melayan kehendak pengantin yang inginkan diskaun tambahan ini. Pihak pengantinlah yang sepatutnya merebut peluang keemasan ini.

3) MENEMPAH RAMAI JURUGAMBAR DARI DUA ATAU LEBIH SYARIKAT FOTOGRAFI
Ada juga bakal pengantin yang suka menempah ramai jurugambar, dengan alasan tidak mahu terlepas ‘moments’ ketika majlis. Kebiasaannya sesebuah syarikat fotografi menghantar seorang atau 2 orang jurugambar untuk sesuatu tugasan, bergantung kepada pakej yang diambil. Bayangkan jika terdapat 2 syarikat fotografi dalam sesuatu majlis dan jumlah jurugambar mungkin mencecah 3-4 orang. Ini belum termasuk ‘taggers’ lagi yang kebiasaannya di bawa oleh OP (official photographer) untuk tujuan-tujuan tertentu dan ini boleh mencecah sehingga 4-6 jurugambar dalam sesuatu majlis. Untuk pengetahuan para pengantin, terlalu ramai jurugambar di dalam majlis juga tidak digalakkan kerana jurugambar susah untuk bekerja, dicampur lagi dengan tetamu yang ramai bersama dengan kamera handphone mereka.

4) TERLALU CEREWET MENGENAI PENAMPILAN DIRI DALAM GAMBAR
Pengantin begini selalunya hanya suka gambar-gambar mereka dalam keadaan tertentu sahaja seperti gambar dalam keadaan sentiasa senyum sahaja, diambil dari sisi tertentu sahaja, tidak suka gambar yang kandid dan pastikan mereka bersedia sahaja baru gambar boleh diambil. Ini akan menjadi masalah kepada jurugambar kerana mereka tidak mendapat kebebasan untuk mendapatkan moments terbaik semasa majlis, dan terikat kepada gambar-gambar yang pengantin suka sahaja.

5) TIDAK DATANG AMBIL ALBUM PERKAHWINAN YANG TELAH SIAP
Kebiasaannya ini terjadi kepada pengantin yang selalu meminta jurugambar mempercepatkan atau menyiapkan album mereka terlebih dahulu tetapi bila album sudah siap, mereka berdiam diri dan tidak datang mengambil album. Ada juga keadaan di mana jurugambar itu sendiri melambatkan proses menyiapkan album. Dalam situasi ini adalah wajar pihak pengantin meminta jurugambar supaya mempercepatkannya.

belajar-fotokahwin-kandid2 KLIK UNTUK 4 TEKNIK RAHSIA GAMBAR KANDID

6) TIDAK SENYUM ATAU CERIA SEMASA MAJLIS
Ada beberapa sebab mengapa ini boleh berlaku. Pertama mungkin ada sesuatu perkara berlaku sebelum atau semasa majlis yang menyebabkan emosi atau ‘mood’ pengantin terganggu. Kedua, mungkin kerana pengantin berasa gementar atau pun mempunyai darah gemuruh bila berada di atas pelamin. Sebagai jurugambar anda mestilah memaklumkan situasi ini kepada pengantin (atau wakil kepada pengantin) supaya nanti mereka tidak bertanya kepada anda “Kenapa gambar-gambar saya tak ada yang senyum?” atau “Kenapa gambar-gambar saya tak nampak happy?” Sekurang-kurangnya bila anda maklumkan kepada pengantin, mereka boleh perbaiki situasi tersebut, atau paling tidak pun mereka menerima hakikat yang gambar-gambar mereka tidak seceria seperti yang dijangkakan.

7) ASYIK MELAYAN KAWAN-KAWAN YANG TERLALU RAMAI DI MAJLIS
Ini menimbulkan masalah kepada jurugambar dari segi pengurusan masa di mana ia akan memberi kesan kepada sesi penggambaran yang akan dijalankan. Kebiasaannya jurugambar sudah pun mengatur masa-masa tertentu untuk pose di pelamin, di bilik pengantin (jika majlis di rumah), potret keluarga, sesi outdoor dan sebagainya. Kesemua ini boleh dielakkan jika pengantin mengurus masa dengan baik semasa majlis dan memberi keutamaan kepada perkara-perkara yang penting terlebih dahulu. Walau bagaimana pun jika ini yang pengantin mahukan (mengutamakan rakan-rakan semasa majlis), anda tidak perlu risau dan ambil saja moments yang ada ketika ini kerana percaya atau tidak, gambar-gambar ketika pengantin bersama rakan-rakan mereka nampak lebih ‘natural’ dan kandid.

8) TIDAK MEMBACA TERMA & SYARAT DENGAN TELITI
Ini boleh memberi kesan jika terdapat sesuatu isu yang berlaku antara pihak pengantin dan jurugambar seperti tempoh pembayaran, panjang tempoh penggambaran semasa majlis, sesi outdoor untuk hari yang sama sahaja, ataupun isu-isu lain yang mungkin timbul semasa atau selepas majlis. Jika pihak pengantin betul-betul membaca dan faham isi kandungan terma dan syarat, banyak masalah dapat dielakkan. Disarankan supaya jurugambar memberitahu buat kali kedua kepada pihak pengantin mengenai terma dan syarat ini SEBELUM hari majlis supaya apa-apa persoalan dapat diselesaikan terlebih dahulu.

DAPATKAN EMEL DAN TIPS FOTOGRAFI BESERTA EBOOK-EBOOK PERCUMA DARI SAYA DI SINI>

 


[ut_one_half]profile[/ut_one_half]

[ut_one_half_last] Ditulis oleh: Azizan Aziz
Wedding website & packages:
www.azizanaziz.com/moments


Learn Wedding Photography:
www.ebookfotokahwin.com


Learn Studio & Outdoor Lighting:
www.azizanaziz.com/dvdlighting
Sms/whatsapp: 016-4102520 [/ut_one_half_last]

[mashshare]

Share this article

Comments are closed.