Home / TIPS /

KESAN 3D MELALUI PENCAHAYAAN

KESAN 3D MELALUI PENCAHAYAAN

December 27, 2015 @ 3:40 pm
by azizanaziz
in TIPS
Comments are off for this post.

3D-COVER

[ut_animate_image image=”http://azizanaziz.com/wp-content/uploads/2015/12/FEDbanner.jpg” link=”http://www.azizanaziz.com/ebookpercuma” effect=”fadeIn” align=”center” target=”_blank”]

[mashshare]
Sertai channel telegram untuk lebih banyak tips fotografi: www.telegram.me/tipsfoto

3D-01

Bulatan A dan B adalah bulatan 2 dimensi (2D) yang sama dari segi saiz, bentuk dan rupa. Tetapi mengapa Bulatan B kelihatan lebih mononjol dan nampak seperti 3 dimensi (3D)?

Ini adalah kerana wujudnya kawasan shadow, highlight dan midtone pada Bulatan B yang tiada pada Bulatan A. Perkara-perkara inilah yang mewujudkan kesan atau sifat 3D pada sesuatu subjek dalam sesuatu gambar itu.

Sekeping gambar atau imej yang diambil dari kamera adalah bersifat 2 dimensi di mana imej hanya wujud di atas permukaan kertas (atau skrin) yang hanya mempunyai lebar dan panjang, dan tiada kedalaman (depth).

Tugas jurugambar adalah mewujudkan ketiga-tiga sifar shadow, highlight dan midtone ini dalam gambar. Tetapi bagaimanakah caranya untuk mewujudkan ketiga-tiga ciri ini dalam gambar?

3D-02

Gabungan pencahayaan & editing adalah resepi terbaik untuk menghasilkan gambar dengan kesan 3D ini. Pencahayaan yang sesuai untuk tujuan ini adalah jenis Pencahayaan 4-point di mana terdapat 2 side-light, main-light dan 1 fill-light. Set-up pencahayaan 4-point ini ada ditunjukkan di pada gambarajah di bawah:

3D-03

 

Side-light: Berada di sisi kiri dan kanan subjek dan agak ke belakang (45 darjah dari tepi subjek). Terdiri dari flash sahaja ataupun flash di dalam softbox.

Main-light: Flash di dalam softbox atau octabox dengan kedudukan 45 darjah di atas dan di hadapan subjek.

Fill-light: Flash di dalam softbox, octabox atau payung dengan posisinya di hadapan  subjek dan di belakang kamera.

TUTORIAL ASAS PENCAHAYAAN STUDIO DAN OUTDOOR STROBIST UNTUK BEGINNER DI SINI.

Pencahayaan 4-point adalah diibaratkan seperti ‘melukis dengan cahaya’ (painting with light) kerana setiap sumber cahaya (side-light, main-light dan fill-light) memberikan kesan cahaya tertentu pada subjek. Kesan cahaya inilah yang membentuk kepelbagaian tona pada subjek dan akhirnya imej 3D akan terhasil.

3D-04

Gambar yang terhasil dari pencahayaan 4-point ini adalah seperti di bawah. Sifat-sifat shadow, midtone dan highlight yang terhasil dari pencahayaan tadi di edit menggunakan TEKNIK EDITING PORTRAITOR untuk menguatkan lagi kesan 3D ke atas gambar.

3D-RESULT

Hasil-hasil gambar dari teknik pencahayaan 4-point dan teknik editing portraitor ini boleh di lihat seperti di bawah dan juga pada link di SINI:

[ut_animate_image image=”http://azizanaziz.com/wp-content/uploads/2015/12/BANNER-TEP.jpg” link=”http://www.azizanaziz.com/teknikportraitor” effect=”fadeIn” align=”center” target=”_blank”]


[ut_one_half]profile[/ut_one_half]

[ut_one_half_last] Ditulis oleh: Azizan Aziz
Wedding website & packages:
www.azizanaziz.com/moments

Learn Wedding Photography:
www.ebookfotokahwin.com


Learn Studio & Outdoor Lighting:
www.azizanaziz.com/dvdlighting
Sms/whatsapp: 016-4102520 [/ut_one_half_last]

[mashshare]

Share this article

Comments are closed.